Hemoroidi, poznati i kao šuljevi, su normalne strukture u području anusa

Hemoroidi, poznati i kao šuljevi, su normalne strukture u području anusa koje igraju važnu ulogu u održavanju kontinencije, sprečavajući nekontrolisano pražnjenje creva. Izgledaju poput jastučića sastavljenih od venskih i vezivnih struktura te svojim položajem štite analni kanal.

melem za hemoroide

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi postaju patološko stanje kada su uvećani i otečeni. To su prošireni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su pod pritiskom. Unutrašnji hemoroidi nalaze se blizu početka analnog kanala, dok se spoljašnji nalaze na samom analnom otvoru.

Simptomi hemoroida

Simptomi uključuju krvarenje na početku ili kraju pražnjenja creva, bezbolno i svetlocrveno. U slučaju unutrašnjih hemoroida, moguće je primetiti svetlosnu krv u stolici ili na toaletnom papiru. Spoljašnji hemoroidi mogu izazvati peckanje i bol oko anusa, a područje može biti crveno, bolno i svrbljivo.

Dijagnoza hemoroida

Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza su važni kod krvarenja iz rektuma ili prisutnosti krvi u stolici. Kod osoba starijih od 50 godina, preporučuje se i kolonoskopija radi isključenja drugih oboljenja gastrointestinalnog trakta. Rektalni pregled obično je dovoljan za postavljanje dijagnoze, ali ponekad se mogu koristiti i drugi pregledi poput anoskopije i proktoskopije.

Stadijumi razvoja hemoroida

Postoje četiri stadijuma razvoja uvećanih hemoroida, od izraženih krvnih sudova do kontinuirano prolabiranih hemoroida koji se ne mogu sami vratiti.

krema za lecenje hemoroida

Uzroci nastanka hemoroida

Glavni uzroci hemoroida uključuju neadekvatnu ishranu s nedovoljno vlakana, pasivan stil života, naprezanje prilikom pražnjenja creva, trudnoću, naslednost, starenje, hronični zatvor te dugotrajno sedenje ili ležanje.

Lečenje hemoroida

Blagi slučajevi hemoroida mogu se lečiti povećanom konzumacijom tečnosti i vlaknaste hrane, uz upotrebu hemoroidalnih krema i kupanja u toploj kadi. Teži slučajevi (treći i četvrti stadijum) zahtevaju hiruršku intervenciju, poput operacija hemoroida klasičnom metodom ili modernijim metodama poput THD metode ili laserske operacije.

Komplikacije hemoroida

Nelečeni hemoroidi mogu dovesti do komplikacija poput pucanja, tromboze, uklještenja ili potpunog ispadanja hemoroida. Takođe, mogu uzrokovati anemiju zbog gubitka krvi.

Prevencija hemoroida

Prevencija uključuje promenu stila života, povećan unos vlaknaste hrane i tečnosti te izbegavanje dugotrajnog sedenja ili ležanja. Ova promena u ishrani i životnom stilu može pomoći u smanjenju pritiska na analnu regiju i sprečavanju pojave hemoroida.

Leave a Comment